De geschiedenis van Walhalla

Stichting Walhalla is opgericht op 29 januari 1999 door Froukje Jellema en Dennis Buijs, maar het idee voor een jongerencentrum dat deze naam zou dragen leefde al langer. In Juni 1998 werd de Boreelkazerne gekraakt, een tijd waaraan het oude logo van Walhalla nog herinnert.

Er was behoefte aan ruimte voor een jongerencentrum, een behoefte die tijdens de hele geschiedenis van Walhalla is blijven spelen. Sinds de oprichting van de stichting zijn verschillende locaties gebruikt voor het organiseren van activiteiten voor jongeren, waaronder Brink 21 en Noordenbergstraat 5. In tijden van nood werd ook Assenstraat 13, gehuurd als kantoorruimte voor de stichting, voor activiteiten gebruikt. In 2005 kwam er een einde aan het hoppen van locatie naar locatie toen Walhalla het huidige pand in gebruik kon nemen voor zowel activiteiten als kantoorruimte. Het is echter voor een lange tijd onduidelijk gebleven tot wanneer dit pand van de gemeente gehuurd kon worden, maar op dit moment lijkt het er op dat we hier nog wel even blijven zitten.

Aan de opzet van Walhalla is in al die tijd weinig veranderd. De ideeën van de krakers voor jongerenactiviteiten: muziek maken, schilderen, een huiswerkklas, ze leven nog steeds. In de loop der jaren zijn veel verschillende activiteiten aangeboden aan de jongeren van Deventer. De ruggengraat hiervan wordt gevormd door muzikale evenementen zoals concerten, maar ook de jamsessies die al sinds het prilste begin iedere eerste vrijdag van de maand worden gehouden.

Mede dankzij de langdurige beschikbaarheid van onze huidige locatie heeft Walhalla nu een stabiel en gevarieerd aanbod van door jongeren georganiseerde feesten, concerten en andere activiteiten op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond, en het behoud van deze stabiliteit heeft een hoge prioriteit binnen de stichting. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan uitbreidingen, zoals de in 2010 begonnen huiswerkmiddagen.

Veel van de geschiedenis van Walhalla is, met het komen en gaan van vrijwilligers, voor de huidige generatie verloren gegaan, en dat is jammer. Heb jij aanvullingen voor het bovenstaande verhaal, leuke anekdotes uit den ouden doosch of foto’s van vroeger die je wilt delen? Stuur ze gerust op naar contact@walhalla-deventer.nl.