Beste bezoekers, bedankt voor de petitie!

Gepost op in de categorie Nieuws

Tl;dr: beste bezoekers, bedankt voor de petitie, teken haar als je haar steunt; ons bestuur zoekt op andere manieren naar mogelijkheden om langer open te zijn; de pilot vrije openingstijden staat los van onze ambities.

Lisette, Daniël, landgenoten, inderdaad: tof dat jullie de petitie opzetten en een begin maken om als bezoeker ook je stem te kunnen horen. Dit is bijzonder: deze petitie komt niet vanuit de organisatie van Walhalla, maar vanuit jullie, de bezoekers. Jullie vinden het irritant dat het feest is afgelopen als de klok 1 uur slaat. Een deel van onze vrijwilligers vindt dat ook, dat kun je verderop lezen. Dit deel van onze vrijwilligers tekent dan ook de petitie, we moedigen ook aan om te tekenen als jullie vinden dat we vrije openingstjiden moeten krijgen om langer open te kunnen blijven.

Ons bestuur is al maanden aan het proberen vrije, dan wel latere openingstijden te krijgen. Wij zien de petitie als een goede steun in de rug in gesprekken met de gemeente en ze is ook waardevol om als aanvulling te hebben, al werken wij met andere instrumenten om óók een poging te doen langer open te mogen zijn.

De afgelopen jaren hebben we ons ontzettend hard ingespannen voor een goed Walhalla, het zou prachtig zijn als dat met langere openingstijden beloond wordt. Bij bands- en dj-avonden gebruiken we een andere ingang dan de poort die we voorheen gebruikten (nu onze nooduitgang, maar nog steeds hoofdingang tijdens andere activiteiten). Dit is een verder van de zaal af staande ingang, die samen met reeds toegepaste geluidsisolatie onze herrie zo goed mogelijk binnen de muren houdt. We hebben zelf geënquêteerd in de buurt, met daaruit als resultaat in ieder geval geen negatieve reacties. De gemeente, ondernemers en omwonenden zijn aangenaam verrast hoe goed wij met hen overweg kunnen en wij tegelijkertijd nog steeds trouw zijn aan onze *roots*.

Wij voelden ons dan ook aanvankelijk achtergesteld, op het moment dat de pilot vrije openingstijden zou komen en wij daar niet bij betrokken waren. Het is jammer om te horen hoe sommige bezoekers minder vaak wilden langskomen, omdat uitgaan op één plek de hele nacht lang interessanter is geworden. Het is heel jammer om ‘nee’ te moeten zeggen tegen organisatoren, wanneer ze vragen of we later dan 1:00 door kunnen, zelfs na een ingezonden aanvraag voor een bijzonder afscheid dat als reactie kreeg: ‘Nee, geen verruimde openingstijden voor feesten en partijen.’

We snappen dat de pilot gericht is op commerciële horeca (wij zijn paracommerciëel) en we kijken ondertussen met respect en begrip vanaf de zijlijn hoe de pilot verloopt. Als deze pilot voorbij is, is het medio 2017, en is inzichtelijk hoe horecaondernemers de latere openingstijden rendabel vinden; hoe omwonenden de late-night bruisende binnenstad ervaren; en hoe politie arm in arm loopt met de partygangers – zonder dat Walhalla deze pilot eventueel verstoort.

Want inderdaad, een Walhalla zonder sluitingstijd lijkt een concurrent van de binnenstad. Kroegen anticiperen op Walhallabezoekers die rond 1:00 bij hen binnenkomen, uitgaan, hun drankjes halen en brood op de plank voor horeca-ondernemers en -werknemers zorgen. Neem onze eindtijd weg en de verwachting is dat de Walhallabezoeker later, of helemaal niet meer komt. Dat is een goede reden om te vinden dat we ze niet zouden mogen hebben.

Tegelijkertijd heeft Walhalla baat bij de jarenlang hechte groep vrijwilligers die de stichting draagt, een groep die niet uitgemelkt mag worden als we vrije openingstijden zouden hebben. De structurele openingstijden van 20:00-1:00 zijn tijden waar onze vrijwilligers zich met liefde voor inspannen. Zoals we het inschatten, zien onze huidige vrijwilligers het prima zitten om tijdens een activiteit een kwartier tot een halfuur langer open te blijven, niet per se omdat het gezellig is, maar wel om uitloop van de activiteit mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan bandoptredens waar vertraging een rol in speelt. Voor die paar activiteiten waar we écht langer door willen (o.a. de hardcoreavonden) zijn onze vrijwilligers wel bereid zich in te zetten, en vrije openingstijden betekent zelf regels hiervoor samenstellen.

Want dat is toch die aanvulling waar Walhalla behoefte aan heeft: de mogelijkheid om binnen de organisatie afspraken over eindtijden te kunnen maken, dat kwartiertje/halfuurtje extra, en die paar feesten die elders wel/ook tot diep in de nacht door kunnen gaan – of dat nou door andermans petitie, draagkracht van de vrijwilligers of bestuurskracht erkend wordt.

Bekijk de petitie hier

Terug naar het overzicht